Ministerul Sănătății din Israel, despre varianta AY.4.2 a tulpinei Delta depistată la un copil din RM: Mai contagioasă, dar nu mai fatală


Ministerul Sănătății din Israel susține că varianta AY.4.2 a tulpinei Delta a noului coronavirus, identificată săptămâna trecută la un copil care a călătorit din R. Moldova, pare să fie puțin mai contagioasă, dar nu mai fatală decât varianta sa originală Delta.

Ministerul a raportat că, conform investigațiilor inițiale, subvarianta este cu 15 la sută mai contagioasă decât varianta originală Delta, scrie presa israeliană. Cu toate acestea, nu pare a fi mai mortal și nu este rezistent la vaccin, a precizat instituția.

Oficialii din domeniul sănătății au spus că până în prezent, în Israel au fost depistate doar șase cazuri de AY.4.2 importate din străinătate și nu au fost observate semne de răspândire a acestuia în țară.

Subvarianta AY.4.2 a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie luna trecută. Deși experții nu cred că tulpina este, în prezent, deosebit de îngrijorătoare, ei monitorizează dezvoltarea acesteia.

Într-un briefing recent, Agenția de Securitate a Sănătății din Regatul Unit a declarat că această subvariantă reprezintă în prezent 6% din toate cazurile de Covid detectate în țară și se află „pe o traiectorie în creștere”.

Varianta Delta rămâne „de departe cea mai dominantă variantă în ceea ce privește circulația globală”, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabil tehnic Covid al Organizației Mondiale a Sănătății, în timpul unei sesiuni publice săptămâna aceasta.

„Delta este dominantă, dar delta evoluează”, a explicat ea, observând că, cu cât virusul circulă mai mult, cu atât este mai probabil să sufere mutații.

Amintim că, presa israeliană a anunțat săptămâna trecătuă că varianta AY.4.2 a tulpinei coronavirusului delta a fost depistată în timpul unui control pe aeroportul Ben Gurion la un copil de 11 ani care a sosit din R. Moldova.

Detalii: Un copil din R. Moldova a fost depistat pozitiv cu o nouă mutație a variantei Delta pe un aeroport din Israel

Sursă