Ne vom apăra cu toate armele – Capital


Este cea mai dură poziție a Poloniei de până acum. Pusă în fața unei situații aproape fără ieșire, acest stat se simte cu pistolul la tâmplă. Cel puțin așa susține premierul Poloniei Mateusz Morawiecki. El a acuzat Uniunea Europeană că ameninţă Polonia cu „un pistol la tâmplă” prin faptul că-i cere să revină asupra unor reforme judiciare contestate şi o ameninţă cu sancţiuni.

Mateusz Morawieck a transmis mai multe semnale cheie oficialilor europeni. Într-un interviu acordat publicației Financial Times, șeful Guvernului de la Varșovia a cerut Bruxellesului să revină asupra cererii depuse la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) de a aplica o amendă Poloniei din cauza reformelor respective.

”Acesta ar fi cel mai înţelept lucru pe care îl pot face ei, pentru că atunci nu am mai discuta cu un pistol îndreptat spre tâmplă”, a precizat Morawiecki.

Ne vom apăra drepturile cu toate armele de care dispunem

El a avertizat că, în cazul în care nu se va reveni asupra cererii, atunci se riscă inclusiv declanșarea unui al treilea război mondial. Întrebat dacă, drept represalii, Polonia ar putea folosi de dreptul de veto față de proiecte importante ale UE, premierul a fost categoric. Declarațiile sale l-au șocat pe fostul președinte al Comisiei Europene și actualul lider al opoziției, Donald Tusk. a declarat că “lumea a încremenit după interviu premierului polonez, în care a anunțat al treilea război mondial, provocat de conflictul dintre Polonia și Uniunea Europeană”

”Ce se va întâmpla în cazul în care Comisia Europeană declanșează al treilea război mondial? Dacă ea face asta, ne vom apăra drepturile cu toate armele de care dispunem”, a spus primul ministru al Poloniei.

Această declarație a oficialului polonez vine în contextul în care șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut Poloniei ”să explice cum intenționează să protejeze banii contribuabililor europeni”, avertizând că ”nu va permite ca valorile noastre comune să fie puse în pericol.”

În replică, Morawiecki a susținut că orice acțiune îndreptată spre reducerea finanțării va fi urmată de reacții de răspuns dure.

Fostul președinte al Comisiei Europene, fostul premier al Poloniei și actualul lider al opoziției, Donald Tusk, a declarat că “lumea a încremenit după interviu premierului polonez, în care a anunțat al treilea război mondial, provocat de conflictul dintre Polonia și Uniunea Europeană”. La rândul său, fostul ministru al Apărării, Tomasz Siemoniak, a declarat că “premierul Morawiecki, care acuză Comisia Europeană de declanșarea celui de-al treilea război mondial împotriva Poloniei a depășit orice limite”.Sursă