„Pe ultima sută de metri” spre recunoașterea reciprocă a Programelor AEO din R. Moldova și Uniunea Europeană


Comisia Europeană a aprobat propunerea de Decizie a Consiliului European privind poziția ce urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene și ar urma să asigure recunoașterea reciprocă a programelor privind operatorii economici autorizați (AEO) între UE și R. Moldova, informează Serviciul Vamal (SV).

Mai exact, propunerea de Decizie a Consiliului European recunoaște că Uniunea Europeană și R. Moldova se angajează să își consolideze cooperarea vamală în conformitate cu Acordul de asociere și afirmă angajamentul părților de a facilita comerțul și de a spori securitatea lanțului de aprovizionare prin programe de parteneriat comercial. 

SV menționează, că securitatea și siguranța, precum și facilitarea lanțului de aprovizionare al comerțului internațional pot fi îmbunătățite în mod semnificativ prin recunoașterea reciprocă a programelor de parteneriat comercial respective, și anume Programul AEO al Republicii Moldova și Programul AEO al Uniunii Europene. Acesta este motivul pentru care se propune ca Uniunea să recunoască Programul AEO al R. Moldova, iar R. Moldova să recunoască Programul AEO al UE.

Acest angajament derivă din Acordul de asociere RM-UE, în special din capitolul privind regimul vamal și facilitarea comerțului, care vizează consolidarea cooperării în domeniul vamal pentru a facilita în continuare comerțul, asigurând în același timp eficacitatea controlului, a securității și a prevenirii fraudei. 

Recunoașterea reciprocă a programelor AEO din RM și UE va fi implementată după semnarea și intrarea în vigoare a Deciziei respective a Subcomitetului vamal RM-UE, contribuind la facilitarea și securizarea comerțului bilateral, precum și la consolidarea relațiilor de cooperare între autoritățile vamale ale RM și UE, în contextul angajamentelor de integrare europeană a RM.

Acorduri de recunoaștere reciprocă a Programelor AEO sunt semnate între Uniunea Europeană și următoarele țări: China, Japonia, Norvegia, Suedia, SUA și Marea Britanie.

Sursă