Polițiști și vameși români, ancheți pentru contrabandă cu țigări din R.Moldova în sumă de circa 2 mln. euro


Filaje și interceptări telefonice într-unul dintre cele mai complexe dosare de contrabandă în care sunt implicați vameși și polițiști de frontieră din Iași. TIR-uri ticsite cu țigări de contrabandă au reușit să treacă prin vamă și punctul de trecere a frontierei Sculeni numai cu complicitatea polițiștilor și a vameșilor români. Nu mai puțin de 11 de transporturi cu țigări de contrabandă care au tranzitat Vama Sculeni au fost filate de poliștii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT). O bună parte din dosarul în care se estimează că prejudiciul adus bugetului statului este de cel puțin 1,8 milioane euro a fost declinat recent de DIICOT către DNA Iași, scrie Dezvăluirea.RO.

În după-amiaza zilei de 24.04.2021, în interiorul unei hale din comuna Afumați (jud. Ilfov), a fost adus un TIR încărcat cu 1.310 baxuri (655.000 de pachete) cu țigări de contrabandă din Republica Moldova în valoare de peste 1.800.000 de euro. Ansamblul auto era format din capul tractor roșu (IF-12-UCW) și semiremorca SCHWARZMULLER cu prelata inscripționată LOVASPED (cu număr fals de înmatriculare IF-18-ASV), iar cutiile cu țigări erau ascunse în spatele câtorva rânduri de saci cu tărâță de grâu”, acesta este începutul în actele de cercetare întocmit de procurorii DIICOT într-un dosar în care sunt anchetați mai mulți politiști de frontieră, precum și lucrători de la vămile Albița și Iași.

Toate țigările de contrabandă găsite în depozitul de la Afumați au intrat în România, în luna aprilie 2021, pe la Vama Sculeni.


filaj DIICOT-Vama Albita

filaj DIICOT-Vama Albita

filaj DIICOT-Vama Albita

Traficanții sunt cetățeni moldoveni și afaceriști din Iași și din alte județe ale României, o parte dintre aceștia fiind deja arestați preventiv în acest dosar. Cercetările au fost demarate de DIICOT Buzău care la sfârșitul lunii octombrie a dispus trimiterea în judecată (vezi aici) a traficanților Ghenadie Goncear, Iuri Platon, Igor Scalovschi, Nicu Gherman, Constantin Mocan si Alexandru Ceban precum și a firmei implicate SC ASV Premier Transport SRL din Iasi pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, fals etc.

Polițiștii și vameșii vor fi cercetați de DNA Iași

Ancheta a fost efectuată într-o maniera profesionistă, persoanele și vehiculele implicate fiind filate în permanență de polițiști si lucrători ai serviciilor secrete. Au fost realizate și interceptari telefonice precum și ale discuțiilor dintre contrabandiști, vameși și polițiști. Procurorii DIICOT au constatat că nu au competență să-i cerceteze pe polițiștii și vameșii care au permis ca din Republica Moldova să intre pe teritoriul României o cantitate atat de mare de țigări de contrabandă astfel încât, au decis ca o parte din dosar să fie declinat catre DNA Iași.

Față de lucrătorii de poliție de frontieră și față de lucrătorii vamali de la vămile Sculeni și Iași, decide declinarea cauzei în favoarea DNA-Serviciul Teritorial Iași, pentru efectuarea de cercetări, potrivit competenței, sub aspectul comiterii unor fapte de corupție în legătură cu cele 11 transporturi investigate”, se arată într-o ordonanță emisă de procurorii DIICOT Buzău la sfârșitul lunii octombrie.

rechizitoriu contrabanda Vama Albita

rechizitoriu contrabanda Vama Albita

rechizitoriu contrabanda Vama Albita

rechizitoriu contrabanda Vama Albita

Țigările erau introduse în România cu autotrenuri cu numere de înmatriculare false. De asemenea introducerea se efectua în România sub pretextul unor importuri de grâu și țărîțe. Cutiile de țigări erau ascunse în spatele unor rânduri de saci cu grâu și țărîțe. Pentru aceste importuri au fost folosite și acte false.

Sursă