Probleme cu traficul de mărfuri între România și R. Moldova. Ambasadorul Victor Chirilă: Avem blocaje la vămi, e nevoie de noi resurse


Există probleme cu traficul de mărfuri între România și R. Moldova. Se atestă o aglomerare a transportului marfar la vămi, atrage atenția Victor Chirilă, ambasadorul R. Moldova la București.

Invitat în studioul Puterea Știrilor, ambasadorul R. Moldova la București îndeamnă la găsirea unor soluții imediate, iar una dintre ele ar putea fi, potrivit acestuia, controlul vamal comun. „Avem nevoie de acest control comun, să îl demarăm cât mai curând posibil pentru a facilita tranzitul persoanelor, dar în special mărfurilor pentru că avem blocaje la vămile noastre”, a spus Victor Chirilă.

Întrebat dacă a crescut sau nu numărul persoanelor din R. Moldova care vin în România, în contextul războiului, ambasadorul a remarcat faptul că „e o situație normală, din punct de vedere al traficului de persoane”, însă există „probleme cu traficul de mărfuri”.

„Foarte multe mărfuri din transportul din Ucraina acum tranzitează R. Moldova pentru că porturile sunt închise. Un port important pentru Ucraina a devenit Constanța, ca și pentru noi. Vedem o aglomerare a transportului marfar la vămile noastre și aici avem o problemă de rezolvat. E nevoie de noi resurse de mobilizat, și din R. Moldova, dar și din România, și de găsit soluții alternative astfel încât să facilităm transportul comercial prin vămile noastre”, a spus Chirilă. 

Ambasadorul afirmă că încearcă să găsească soluții de rezolvare a problemei, în discuțiile cu autoritățile de la București. 

„În discuțiile mele cu autoritățile de la București îndemn să găsim aceste soluții și una dintre soluțiile inovative, bineînțeles, este controlul vamal comun. Ar fi bine să demarăm această experiență. UE a demonstrat că, în acest context, multe bariere și rețineri care erau până nu demult au fost depășit foarte ușor pentru că avem un alt context, deci și gândirea ar trebui să se schimbe și să fim și să acționăm mai curajos, să nu mai facem trimitere la faptul că legislația europeană nu ne permite. Lucrurile stau diferit”, a declarat Victor Chirilă.

Sursă