3.2 C
Chișinău
miercuri, decembrie 8, 2021
Домой Externe S-a dat undă verde la vaccinarea cu cea de-a treia doză de...

S-a dat undă verde la vaccinarea cu cea de-a treia doză de la Moderna – Capital


Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) vine cu noi vești în ceea ce privește vaccinare cu cea de-a treia doză de Moderna. Presa internațională notează că EMA a aprobat vaccinarea cu cea de a treia doză de vaccin împotriva covid-19 a companiei americane,  având în vedere că autoritățile sanitare sunt îngrijorate de o scădere a imunităţii după vaccinarea completă.

France Presse mai notează că Spikevax este al doilea vaccin care primeşte unda verde a EMA, după vaccinul alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech, la începutul acestei luni.

”Date au arătat că o a treia doză de Spikevax, administrată la şase până la opt luni după a doua doză, a antrenat o creştere a nivelului anticorpilor la adulţi al căror nivel al anticorpilor scădea”, a anunţat luni, într-un comunicat, EMA.

Autoritatea europeană mai notează că ”autorităţile în domeniul sănătăţii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) ”pot emite recomandări oficiale cu privire la folosirea unor doze booster ţinând cont de situaţia epidemiologică”.

Ce efecte prezintă cea de-a treia doză de Spikevax

Potrivit EMA, datele actuale arată efecte secundare similare vaccinării cu a doua doză Spikevax.

”Riscul unor tulburări cardiace inflamatorii şi altor efecte secundare foarte rare după un booster este atent supravegheat. A treia doză constă în jumătate din doza folosită la vaccinarea completă”, precizează EMA.

La începutul lui octombrie, EMA a aprobat vaccinarea cu un booster Comirnaty Pfizer-BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 18 ani şi vaccinarea cu a treia doză de vaccin Spikevax al Moderna şi Comirnaty al Pfizer-BioNTech a persoanelor a căror imunitate este grav slăbită.Sursă