SUA și Germania, înțelegere privind închiderea Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina – Capital


Prevederea privind introducerea de sancţiuni împotriva Nord Stream 2 a fost eliminată din versiunea proiectului bugetului de apărare al SUA, se arată într-o declaraţie publicată marţi de comisia de procedură a Camerei Reprezentanţilor din SUA. De asemenea, prevederea care interzicea tranzacţionarea de către americani a obligaţiilor de stat ruse nou emise a fost la rândul ei eliminată din proiectul de buget al apărării convenit.

Prevederi eliminate din proiectul de buget pentru apărare

„Proiectul de lege din Camera Reprezentanţilor conţinea un amendament (secţiunea 6417), care propunea introducerea unei interdicţii privind tranzacţiile referitoare la noile titluri emise în legătură cu datoria suverană a Rusiei. Amendamentul Senatului nu mai conţine această prevedere. Versiunea convenită nu conţine această prevedere”, s-a arătat în explicaţiile la proiectul de document convenit.

În acest moment, proiectul de buget publicat nu conţine nicio menţiune despre Nord Stream 2 și este de aşteptat ca în această sau săptămâna viitoare, să fie aprobat de Camera Reprezentanţilor şi Senat.

O prevedere conform căreia administraţia de la Washington ar trebui să ia în considerare posibilitatea impunerii de sancţiuni împotriva a 35 de ruşi, inclusiv miniştri ruşi, mari oameni de afaceri ruşi, personalităţi publice şi jurnalişti a fost și ea exclusă de legiuitori din versiunea convenită a proiectului de buget al apărării.

După cum se observă, „proiectul de lege al Camerei Reprezentanţilor conţinea un amendament (secţiunea 6469) care impunea preşedintelui [SUA] să prezinte o opinie în care să detalieze dacă anumite persoane sunt eligibile pentru sancţiuni” în conformitate cu „Human Global Rights Act”. „Documentul convenit nu conţine această prevedere”, se arată în comunicat.

Înțelegere cu Germania privind Nord Stream 2

Oficialii americani le-au spus membrilor Congresului că au o înțelegere cu Germania cu privire la închiderea conductei de gaz natural Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina, a declarat marți pentru Reuters un consilier înalt al Congresului.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că datorită faptului că gazul nu curge încă prin Nord Stream 2, a creat o pârghie pentru Occident asupra lui Putin.

„Dacă Vladimir Putin vrea să vadă gaze prin acea conductă, poate că nu vrea să-și asume riscul de a invada Ucraina”, a declarat Sullivan reporterilor de la Casa Albă.

Sullivan a spus că Statele Unite au fost în contact cu guvernul german în legătură cu Nord Stream 2 în contextul unei potențiale invazii. Oficialii americani spun că au primit asigurări din partea Germaniei că această conductă va fi oprită, a spus consilierul Congresului. Dar nu este clar dacă cele două părți au convenit asupra unei definiții a invaziei, a spus consilierul.Sursă