Un an de la incendiul devastator de la Filarmonica Națională // Ministrul Culturii: „Fosta guvernare s-a izolat de acestă problemă”


La un an de la incendiul devastator produs la Filarmonica Națională, Ministerul Culturii a prezentat ultimele informații cu privire la situația în care se află monumentul istoric. Reprezentanții instituției au venit și cu informații privind pașii care urmează a fi întreprinși în continuare.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan a afirmat că „Filarmonica nu înseamnă doar cladirea, ci și artiștii care au dus faima muzicii cât și istoria acesteia”.

„Un monument istoric ne leagă pe noi de trecutul nostru și ne oferă o identitate”, a spus el.

La fel, Prodan a mai reamintit că pe durata acestui an înafară de două rapoarte tehnice prezentate fostei conduceri a ministerului, nu s-a făcut absolut nimic: „Fosta guvernare s-a izolat de această problemă”.

Pe prim plan, menționează el, este indentificarea ideilor unei filarmonici moderne, proces care se va desfășura la un nivel internațional transparent, prin organizarea unui concurs.

Sursele financiare din care va fi reconstruită Filarmonica sunt încă sub semnul întrebării, acestea urmează a fi acumulate din donații și cu ajutorul Ministerului Finanțelor. Dar, pentru a expune o sumă fixă, este nevoie mai întâi de un proiect arhitectural.

Autoritățile au mai adăugat că la moment, s-au adunat în jur de 4 milioane de lei, 2,5 milioane fiind în contul Filarmonicii, iar în jur de 2 milioane – la Ministerul Finanțelor.

În urma acestui accident s-a distrus nu doar monumentul istoric, ci și s-a pierdut foarte multă tehnică și manuscrise irecuperabile.

„Nu doar acestă clădire ne interesează, ci dotarea ei, căci dotarea ei costă mult mai mult decât reconstrucția insăși a clădirii” a mai adăugat Sergiu Prodan.

Amintim că la sfârșitul lunii septembrie 2020, la Filarmonică Națională a izbucnit un incendiu puternic. Pompierii au reușit să-l localizeze după mai bine de patru ore, dar l-au lichidat complet a doua zi. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat.

Sursă