VIDEO // Apă de calitate și sistem de canalizare, din fonduri germane, pentru locuitorii din satul Duruitoarea Veche, Rîșcani


Apă de calitate și sistem de canalizare, din fonduri germane. De opt ani, locuitorii din satul Duruitoarea Veche, raionul Rîșcani se bucură de apă potabilă la robinet și un sistem central de evacuare a apelor reziduale, grație unui proiect-pilot finanțat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei. Bugetul proiectului pentru lucrările de construcție este de peste 2 milioane de lei, scrie NordNews.

Tatiana Briceag din satul Duruitoarea Veche, raionul Rîșcani spune că acum câțiva ani era nevoită să care apa cu cisternele din satele vecine, din cauza că cea din fântânile din apropiere nu era bună pentru consum, și nici pentru uz casnic.

Ne duceam cu cărul, duceam din greu, vai de capul nostru. Dar, dacă nu aveam car, cu butoiul de la ulei, de 40 de kg, dar dacă nu cu sticle. Aduceam tocmai din partea cealaltă de sat.Spălăm, dar apa nu era bună, clăteam de mai multe ori haina albă”, a spus Tatiana Briceag.

Doar că, pentru un metru cub de apă potabilă, sătenii sunt nevoiți să achite cincisprezece lei, iar pentru evacuarea apelor reziduale – șapte lei. Cam mult, mai ales pentru un om de la țară, spun cei din Duruitoarea.

E scumpă, dar ce să faci, 15 lei un metru cub de apă. 15 și cu șapte lei, se primește 22 de lei lunar e scump să achiți pentru apă și canalizare”, au precizat locuitorii satului.

Până să-și racordeze gospodăria la apeductul central, Olga Tomuz era nevoită să care apă cu găleata de prin mahala.

Pentru vite aduceam apă de la o vecină, dar pentru gătit, caram apă tocmai peste patru case. Doamne, ședeam cu butoaiele pline cu apă, adunam apă de ploaie, să ne fie mai ușor. Acum, tare e bine. Nici nu avem nevoie de apa de ploaie, am venit repede am luat apă și ne-am dus”, a menționat Olga Tomuz.

Sătenii din Duruitoarea Veche se foloseau de cele 41 de fântâni, câte sunt în localitate. În 37 dintre acestea, apa nu corespunde cerințelor sanitare.

 Era slută treaba, oamenii duceau lipsă de apă, fântânile seacă, chiar și aceasta a secat”, spun sătenii.

La apeduct au fost racordate 116 gospodării. Fiecare familie a venit cu o contribuție personală în valoare de o mie de lei, iar costul total al lucrărilor în satul Duruitoarea Veche depășește 2,2 milioane de lei.

  E tare bine, cui nu-i place să facă mai bine. Fântânele seacă. Acum e foarte bine”.

„Dăm la animale, spălăm, dăm la păsări, la vite, apa trebuie. Ne-am bucurat, acum canalizația lucrează, dar înainte a fost tare greu”, au adăugat locuitorii satului Duruitoarea Veche.

Aprovizionarea cu apă și canalizare rămâne o problemă strigentă pentru Republica Moldova, susține expertul Congresul Autorităților Locale din Moldova, Alexandru Morcov. Din 1632 de localităţi din țară, doar 55 de oraşe (100%) şi 1000 de sate (61,3%), dispun de sisteme publice de alimentare cu apă. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2017, peste 800 de mii persoane aveau acces la servicii centralizate de canalizare, adică 23% din totalul populației.

Această minge destul de problematică a fost plasată în timp pe umerii autorităților locale fără o discentralizare financiară care le-ar permite investiții capitale în aceste domenii și servicii de primă necessitate de asigurare cu apă”, a precizat expertul CALM, Alexandru Morcov.

Totodată, exepertul a precizat că, prețul pentru consumul unui metru cub de apă trebuie să fie calculat în baza unei metodologii a Agenția Națională de Reglementare Energetică.

Prețul la serviciu de aprovizionare cu apă trebuie să fie calculat în mare parte în baza metodologia aprobată de ANRE. Ne confruntăm cu o problemă la nivel de capacitate a operatorilor, care gestionează acest serviciu, inclusiv  de a aplica acestă metodologie, deoarece este una complexă și răspunde la întrebările marelor întreprinderi sau gestionari a sistemelor de aprovizionare cu apă  și mai puțin operatorilor mici din localitățile rurale”, a  menționat expertul CALM, Alexandru Morcov.

Proiectul „Îmbunătăţirea serviciilor de apă şi canalizare în raionul Râşcani” a fost realizat de ADR Nord și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), gestionat de GIZ.

Sursă