Vioară „Stradivarius”, de aproximativ 2 mln de euro, depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău


Una dintre celebrele instrumente de coarde Stradivarius, construite de lutierul italian Niccolo Stradivar, ar fi fost depistată în bagajul unei femei care urma să decoleze, de pe Aeroportul Internațional Chișinău, la bordul unei aeronave ce urma să efectueze o cursă spre Federația Rusă, susțin sursele Deschide.MD.

Potrivit surselor, ar fi vorba despre o vioară Stradivarius din anul 1700, pe care vameșii au depistat-o în valiza unei femei din R.Moldova, în timpul unor controale de rigoare. 

Femeia urma să decoleze spre Federația Rusă și ar fi susținut că se deplasa într-un turneu.

În cadrul controalelor, vameșii ar fi depistat și un act de evaluare a instrumentului muzical, prin care aceasta ar fi fost estimatî la un preț de aproximativ 2 milioane de euro.

Vioara a fost ridicată de către vameși și urmează să fie depozitată la Banca Națională, iar despre acest caz au fost sesizate organele competente.

Solicitată telefonic, Mariana Cherpec, purtătorul de cuvânt la Procuraturii Generale, a declarat că: „pe cazul încercării de a scoate din țară o vioară, depistatată pe Aeroportul Internațional Chișinău, la data de 22 Octombrie 2021, a fost pornită urmărirea penală în baza art. 27, art.248 al.5 (Contrabandă) din Codul penal. Cauza penală se află în gestiunea PCCOCS. La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală, pentru stabilirea tuturor circumsțantelor cazului investigat”.

În cadrul anchetei, oamenii legii urmează să stabilească dacă vioara este o „Stradivarius” veritabilă, dar și cum aceasta a ajuns pe teritoriul R.Moldova.

Potrivit Ziare.COM, numai în ultimele trei decenii prețul viorilor Stradivarius a crescut de peste 200 de ori, concurând ritmul metalelor prețioase, al pietrelor valoroase și întrecute poate doar de unicatele din artele plastice.

Cel mai mare preț plătit vreodată pe o vioara Stradivarius s-a înregistrat la 20 iunie 2011, într-o licitație online: 9.808.000 lire sterline. Vânzătorul a donat întreagă suma victimelor cutremurului urmat de tsunami, care a avut loc în Japonia, în luna martie a aceluiași an.

Specialiștii consideră că Niccolo Stradivari a produs în viață să circa 1.100 viori, iar din acestea circa 500 sunt dispărute. Se mai găsesc astăzi vreo 600 de exemplare, deținute de mari virtuoși, de colecționari sau de muzee.

Puțină lume știe însă că lemnul din care își confecționa lutierul viorile provenea cel mai adesea din munțîi Balcani, iar o bună parte și-o alegea din pomii aflăți în pădurile bucovinene, respectiv aproape de mănăstirea Putna, cea unde odihnesc osemintele lui Ștefan cel Mare.

Deși longeviv, ajuns la vârstă de 93 de ani, Stradivari s-a ocupat toată viață de pasiunea lui pentru viori. În ultimii ani ai vieții, când nu-l mai ajutau nici puterile, nici văzul, și-a ucenicit fiul Omobono, care-l ajuta în măiestria lui.

Cu toate acestea, niciunul dintre fiii săi (Niccolo Stradivari a avut 11 copii, de la cele două soțîi ale sale) n-a reușit să egaleze măiestria părintelui lor. La moartea lui Stradivari, s-au găsit în atelierul sau 92 de viori nevândute, unele chiar neterminate. Una dintre ele, niciodată cântată și păstrată într-un muzeu, este evaluată la circa 30 milioane de euro.

Un mare număr de viori construite de celebrul lutier a ajuns în Rusia. Le-au adus nobilii francezi care s-au refugiat acolo după revoluția din 1789 și mulți dintre ei n-au mai revenit în țară.

După revoluția rusă, Lenin le-a confiscat pe toate, în favoarea statului, cu care ocazie unele s-au pierdut, altele au fost scoase clandestin din țară, iar altele au rămas că piese de colecție ale statului.

O bună parte din instrumentele produse de Stradivari sunt păstrate în colecții. Cea mai de seama dintre acestea îi aparține regelui Spaniei și se află în muzeul Palatului Regal din Madrid: două viori, o viola și două violocele.

Cam la paritate cu ele, este colecția Bibliotecii Congresului SUA, unde sunt păstrate trei viori, o viola și un violoncel. Țarul Alexandru al ÎI-lea al Rusiei detinuse și el nouă viori.

Bineînțeles, având în vedere valoarea fără seamăn a unicatelor, n-au lipsit nici lutierii dispuși să să se preteze la falsuri. Ele întrec astăzi cu mult numărul celor originale. Unele sunt totuși folosite și chiar cotate relativ bine pe piață instrumentelor muzicale.

Numai în ultimele trei decenii prețul viorilor Stradivarius a crescut de peste 200 de ori, concurând ritmul metalelor prețioaseal pietrelor valoroase și întrecute poate doar de unicatele din artele plastice.

Cel mai mare preț plătit vreodată pe o vioara Stradivarius s-a înregistrat la 20 iunie 2011, într-o licitație online: 9.808.000 lire sterline. Vânzătorul a donat întreagă suma victimelor cutremurului urmat de tsunami, care a avut loc în Japonia, în luna martie a aceluiași an.

Specialiștii consideră  Niccolo Stradivari a produs în viață  circa 1.100 viori, iar din acestea circa 500 sunt dispăruteSe mai găsesc astăzi vreo 600 de exemplare, deținute de mari virtuoși, de colecționari sau de muzee.

Puțînă lume știe însă  lemnul din care își confecționa lutierul viorile provenea cel mai adesea din munțîi Balcani, iar o bună parte și-o alegea din pomii aflăți în pădurile bucovinene, respectiv aproape de mănăstirea Putna, cea unde odihnesc osemintele lui Ștefan cel Mare.

Poate merită amintit și detaliul – întâmplător de altfel –  aceeași mănăstire Putna este dotată cu unele din cele mai rezonanțe clopote ale ortodoxiei. Drumețul româncare se întâmplă  zăbovească la mănăstire într-o zi de slujba, are ocazia  rămână surprins când călugării îi atrag atenția cum dangatul clopotelor lasă impresia  ar scanda cuvinte: „Ste-fan Vo-da, Ste-fan Vo-da”.

 

Copiii n-au reușit și egaleze tatăl

 

Deși longeviv, ajuns la vârstă de 93 de ani, Stradivari s-a ocupat toată viață de pasiunea lui pentru viori. În ultimii ani ai viețîicând nu-l mai ajutau nici puterile, nici văzulși-a ucenicit fiul Omobono, care-l ajută în măiestria lui.

Cu toate acestea, niciunul dintre fiii săi (Niccolo Stradivari a avut 11 copii, de la cele două soțîi ale sale) n-a reușit  egaleze măiestria părintelui lor.

La moartea lui Stradivari, s-au găsit în atelierul sau 92 de viori nevândute, unele chiar neterminate. Una dintre ele, niciodată cântată și păstrată într-un muzeu, este evaluată la circa 30 milioane de euro.

Un mare număr de viori construite de celebrul lutier a ajuns în Rusia. Le-au adus nobilii francezi care s-au refugiat acolo după revoluția din 1789 și mulți dintre ei n-au mai revenit în țară.

După revoluția rusă, Lenin le-a confiscat pe toate, în favoarea statului, cu care ocazie unele s-au pierdut, altele au fost scoase clandestin din țară, iar altele au rămas  piese de colecție ale statului.

bună parte din instrumentele produse de Stradivari sunt păstrate în colecțîiCea mai de seama dintre acestea îi aparține regelui Spaniei și se află în muzeul Palatului Regal din Madrid: două viori, o viola și două violocele.

Cam la paritate cu ele, este colecția Bibliotecii Congresului SUA, unde sunt păstrate trei viori, o viola și un violoncel. Țarul Alexandru al ÎIlea al Rusiei detinuse și el nouă viori.

Bineînțelesavând în vedere valoarea fără seamăn a unicatelor, n-au lipsit nici lutierii dispuși   se preteze la falsuri. Ele întrec astăzi cu mult numărul celor originale. Unele sunt totuși folosite și chiar cotate relativ bine pe piață instrumentelor muzicale.

Sursă