Zelenski i-a cerut lui Putin, prin telefon, să întoarcă veceurile și documentele furate de pe nave


Pe 25 noiembrie, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski l-a sunat pe Vladimir Putin. Serviciile de presă ale administrațiilor ambilor președinți au relatat despre această conversație, însă conținutul este ușor diferit în interpretarea Kievului și a Moscovei, scrie paginaderusia.ro

Motivul apelului telefonic

Kiev: [fără descriere]

Moscova: [Conversația a avut loc], ținând cont de summitul planificat pe 9 decembrie 2019, la Paris, în „formatul normand”, din inițiativa părții ucrainene.

Subiectul principal al conversației

Kiev: Vladimir Zelenski a subliniat necesitatea returnării tuturor armelor, echipamentelor și documentațiilor care se aflau pe aceste nave [returnate Ucrainei].

Moscova: A fost atins subiectul transferului celor trei nave militare.

S-a discutat și despre gaze

Kiev: De asemenea, în timpul conversației, părțile au abordat problema negocierilor privind gazele în format trilateral – Ucraina-Rusia-UE.

Moscova: Au fost discutate în detaliu problemele legate de gaz, inclusiv chestiuni privind continuarea tranzitului și reluarea livrărilor directe de gaz rusesc în Ucraina.

Amintim că comandantul Forţelor Maritime Militare ale Armatei Ucrainei, viceamiralul, Igor Voroncenko, a declarat că rușii au distrus cele trei nave militare care le-au returnat recent Ucrainei, după ce au fost confiscate în strâmtoarea Kerci. Voroncenko acuză pe ruși că au furat de pe nave plafoanele, closetele, dar și prizele.

Sursă